napisao Adi Zeljković -
TEHNOLOGIJA

Nadajmo se da će se ovaj trend nastaviti!

U posljednjih nekoliko godina došlo je do ogromnog porasta cijena GPU-a zahvaljujući potražnji na tržištu i nedostatku čipova. Igrači su posebno teško pogođeni zahvaljujući kripto rudarima koji su dodali dodatni pritisak na te vrijedne kartice.

Međutim, možda bi januar mogao biti mjesec za koji možemo reći da smo zaista počeli vidjeti pad cijena GPU-a. 3DCenter (preko Videocardz-a) prati cijene GPU-a u njemačkim i austrijskim prodavačima tokom ovih neviđenih vremena. Iako smo vidjeli da se kartice prodaju po najvišoj cijeni od aprila prije samo nekoliko mjeseci, do sada je u januaru došlo do dva izražena pada cijena.

Za Nvidia GeForce RTX 30 serije kartica kao što je RTX 3090, prodaja je pala na 185% njihove maloprodajne cijene početkom mjeseca i sada je pala na 177%. AMD je vidio sličan trend sa cijenama koje su pale na 178%, a zatim ponovo na 167% MSRP-a. To znači da se kartice poput AMD Radeon RX 6800XT prodaju po cijeni između 1279-1559 eura, što je još uvijek daleko od MSRP-a, ali je barem sve bliže. Polako. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i proširiti na ostatak svijeta.

U ovom trenutku možemo biti oprezni optimisti po ovom pitanju. Naravno, zbog nedostatka čipova kompanije se očajnički bore da nadoknade potražnju na tržištu. Međutim, vidimo da se novi budžetski GPU-ovi počinju pojavljivati kako bi pomogli da se nadoknadi nedostatak.

Podijeli sa prijateljima:

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Nema Komentara

Ostavi komentar