napisao Adi Zeljković -
videoigre VIJESTI Zanimljivosti

Je li ovo početak kraja piraterije video igara?

Nakon osam godina crackova, zloglasna piratska grupa Codex objavila je povlačenje. Codex, također poznat kao CDX, bila je Warez grupa osnovana krajem februara 2014. Najava je stigla zajedno sa njihovim najnovijim krekovanim izdanjem  The Sims 4: My Wedding Stories. Codex je bila grupa odgovorna za razbijanje mnogih igrica sa DRM-ovima i drugim zaštitom. Oni su uglavnom poznati po razbijanju Steam i Ubisoft igara.

Codex grupa je postala poznata nakon što je razbila Middle-earth: Shadow of War na datum izlaska. Postali su treća grupa koja je na taj način razbila Denuvo DRM. Grupa je objavila mnoge zapažene krekovane igre, neke čak i zaštićene Denuvo DRM-om.

ŠTA JE “THE SCENE”? KAKO JE CODEX POVEZAN?

‘The Scene’ je afilijacija grupa koje se natječu ko će prvi objaviti nove stvari. Codex je bio jedna od rijetkih grupa koja se takmičila za prvo mjesto u grupi scene. Napravili su 7300 crackova pod imenom CODEX i 5300 crackova pod imenom PLAZA tokom svoje aktivnosti.

Činilo se da grupa ima problema sa drugom zloglasnom scenskom grupom Skidrow. Čak su ih indirektno spomenuli u svojoj poruci za penziju. Kako se navodi u saopštenju, razlog njihovog penzionisanja je nedostatak konkurencije i gubitak interesovanja za hakovanje.

Odricanje od odgovornosti: Respawn ne podržava piratstvo i savjetuje korisnicima da ne krše zakone o autorskim pravima. Ovaj članak je samo u obrazovne svrhe.

Podijeli sa prijateljima:

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Nema Komentara

Ostavi komentar