napisao Nenad Divljakovic -
game special SLIDER SPECIJALI

Namestilo se to da pišem tekst direktno vezan za hardver u vremenu u kom svedočimo velikoj nestašici. Do grafičkih karti je gotovo nemoguće doći, a čak i da dođete cene su ogromne. Pored grafičkih karti, nestašica je i konzola nove generacije. Još jedan od problema jeste to što samo jedna solidna grafička karta košta više od prosečne plate na Balkanu, a nema potrebe da pominjem da vam grafička karta sama ne znači ništa.

Na pitanja kada će proći nestašica, ili koje komponente kupiti, ne donosim odgovore, ali ću predstaviti moje mišljenje vezano za temu iz naslova. Na samom početku sam vam predstavio probleme koje gameri imaju danas, koji su imali nekad i koje će uvek imati, ali je danas situacija malo drugačija nego pre iz više razloga. Taj problem je vezan za pokretanje igara.

Vreme napreduje, kao i tehnologija sa njima, a i grafički kvalitet samih igara. Grafika je dovedena do te mere da se poredi sa stvarnim životom, pa je i logično da ne možete baš na starom kućnom PC-u da pokrećete nove igre, pogotovo ne u igrivom broju sličica. Gaming industrija je pre par godina potvrđeno postala veća od filmske i muzičke zajedno što nije bio slučaj pre 20 ili više godine. Ovo je samo po sebi donelo neke probleme, jer je u tom periodu retko koja porodica htela da troši novac na nove i skupe računare, pa ste, u slučaju da ste uopšte imali PC, bili prinuđeni da eksperimentišete kako biste igrali neke igre fleksibilno.

Postojala su dva načina za to i vrlo je moguće da ste upoznati sa njima. Prvi je bio doterivanje konfiguracionih fajlova da bismo uspeli igru načiniti igrivom, ali drugi je bio više eksperimentalan gde smo gurali low end PC harvder do njegovog maksimuma. Danas se ovo više radi iz zabave i kako bi se videlo koliko će zapravo podneti taj hardver. Nekad to ispuni očekivanje, nekad ne, ali ono što je isto kao i pre, ovo i sad možete raditi. Neke stvari su se znatno promenile u odnosu na pre, pogotovo zadnjih par godina.

Objasniću ovo na primeru. Ako pokušate da napravite neka sopstvena podešavanja za staru Call of Duty igru, vrlo verovatno ćete uspeti. Kada pogledate konfiguracione fajlove, tu se nalazi mnogo stranica punih varijabli. Tu možete promeniti skoro sve što vidite i tako kreirate specijalna podešavanja koja će vam značajno uvećati FPS. PC igre više nisu ovakve. U preko 80% nije moguće naći ništa vredno izmena. Čak i da ste uporni, potrebno je par meseci napornog istraživanja kako biste otkrili samo jednu stvar koju možete promeniti kako biste poboljšali izvođenje igre, ali to zaista nije veliko poboljšanje i apsolutno nije vredno vašeg vremena.

Ovo je glavni razlog zašto danas sve ređe viđate ovakve video klipove. Zašto se ovo dešava i kada je tačno počelo? Na ta pitanja nemam tačan odgovor jer to niko ne zna, ali jednostavno velike kompanije je postalo briga za low end gejmere koji se igraju na slabim mašinama. Logično je da igre postoju  vremenom zahtevnije, ali sada ako kupite najbolju grafičku u trenutku, trajaće vam maksimalno 5 godina sa performansama, što i nije toliko loše, ali sa druge strane kada na to dodate cenu ostale opreme u sličnom kvalitetu (neophodan je procesor identične snage jer bi se u suprotnom stvorio loš efekat) i kada dodate cenu igara koje su iz godine u godinu sve skuplje, gaming ne ispada uopšte jeftin hobi.

Tu dolazimo do konzola koje, kada uzmemo normalne cene, ispadaju dosta jeftinije, ali tu postoje mane, a to su veće cene igara, kao i ređi popusti i manjak free to play igara. Naravno, kupovinom PC-a dobijate i mašinu za sve, a ne samo igre, dok se konzole kupuju samo ciljano za igre.

Rešenje za ovo ne postoji. Predstavio sam vam situaciju koja se dešavala i koja se još dešava. Stvari su postale jako jednostavne, ako želite da igrate igru, morate ispuniti propisane minimalne zahteve i to je to. Alternative su da na YouTubeu i drugim platformama tražite konfiguracije koje ne koštaju puno, a efikasne su, jer zaista, ima ih pogotovo sad kad AMD pruža dobru konkurenciju i Intelu i Nvidii. Što se tiče kupovine igara, najbolje je da uštedite malo novca i sačekate neki praznični popust i tada pokupujete mnogo više njih za manje novca.

Postoji još jedno rešenje koje nije popularno, pogotovo ne na Balkanu, a to je cloud gaming. Cloud gaming predstavlja igranje igara u formatu strima, odnosno, vi plaćate uslugu mesečno ili na neki duži period. Treba da imate originalnu igru za koju ne morate da ispunjavate minimalni zahtev jer se ona pokreće na udeljnom računaru koji vama strimuje sliku i daje vam potpuno kontrolu. Iskustvo igranja je identično i cloud gaming može biti veoma dobar jer te pretplate nisu skupe. Pošto je ključna reč strimovanje, logično je da morate imati solidnu internet konekciju, ali to nije ništa previše za današnje standarde.

Druga opcija koja menja kupovinu igara jesu pretplate poput Xbox Game Passa. Za malo svotu novca dobijate veliku količinu igara koje možete da igrate neograničeno dok plaćate uslogu. Plaća se mesečno ili na duži period i zaista je povoljno.

Svako vreme donosi svoje prednosti i mane. Ja sam vam ovde predstavio i probleme i potencijalna rešenja, a na vama je da izaberete.

Podijeli sa prijateljima:

Nema Komentara

Ostavi komentar