napisao Anes Hrnjic -
VIJESTI Zanimljivosti

Nakon par burnigh godina i COVID pandemije E3 se ponovo vraća na scenu slijedećeg ljeta

E3 je decenijama bio glavni proizvod industrije igara, ali posljednjih nekoliko godina bilo je u najmanju ruku burno. Kako su neki veliki igrači poput EA i Sony počeli iskakati s događaja u korist pokretanja vlastitih emisija u susjedstvu E3 u ljeto, Udruženje softvera za zabavu (ESA) moralo je tražiti nove načine da natjera ljude da se uključe. Kako je emisija počela da se okreće ka formatu koji je više orijentisan prema fanovima i udaljavao se od događaja za štampu kakav je nekada bio, pandemija COVID-19 je pogodila i poremetila emisiju više nego ikada. E3 2022 se sada naizgled vratio na pravi put, ali s toliko pitanja na koja još treba odgovoriti, možda se pitate kakvo je stanje događaja.

Kada je E3 2022?

ESA još nije otkrila konkretne datume za E3 2022, a s obzirom da pandemija još uvijek utječe na velike lične događaje kao što je ovaj, vjerovatno će neko vrijeme biti pokretna meta. Bez sumnje, možemo pogledati u prošlost da bismo naznačili kada bi E3 mogao biti, ali to nije isto što i potvrda iz izvora. Tipično, ESA bi otkrila sljedeći E3 posljednjeg dana E3, ali, razumljivo, to se nije dogodilo 2021.

Ako se E3 2022 odvija uživo u Los Angelesu (ili čak u potpunosti online) po sličnom rasporedu kao i prošle emisije, možemo očekivati ​​da će se prikazivanje dogoditi oko 6. juna 2022. Ali ESA je na milost i nemilost pandemije baš kao mi ostali.

Koje će kompanije biti na E3?

ESA i njene kompanije učesnice će objaviti svoje namjere kada emisija bude zvanično objavljena, ali kao i datum, možemo zaključiti iz nedavne istorije koje bi se kompanije mogle pojaviti. Phil Spencer iz Xboxa je u više navrata izjavio da je Xbox posvećen E3, tako da bi zeleni tim izgledao kao ključ za šou. Isto se može reći i za Bethesdu, u tom slučaju, jer je sada službeni dio rastuće Xbox mašine.

Ubisoft se naizgled čvrsto vezao i za E3, mada ako kompanija misli da su njene nedavne emisije Ubisoft Forward prošle dobro, mogli bismo vidjeti kako francuski programer-izdavač zaobilazi E3 2022. godine.

To je nešto što je EA uradila prije mnogo godina sa svojim EA Play događajem, koji nije službeni dio E3 i obično sadrži konferenciju za novinare u junu ili julu. Isto se može reći i za PlayStation, koji je napustio E3 prije nekoliko godina i nije pokazao ne interesovanje za povratak, iako je izuzetno popularan brend uvijek pronalazio vremena za neku svoju ljetnu emisiju, čak i ako je, kao 2021., ta emisija došla mnogo sedmica nakon E3.

Nintendo i dalje smatra svoje Treehouse Live emisije službenim dijelom E3, ali tim vrlo vjerovatno neće imati live pressera iz Los Angelesa. Iako izdavač i dalje učestvuje u izložbenom prostoru za osobne učesnike. Odbacio je konferencije za novinare za Nintendo Direct prezentacije godinama prije pandemije.

Square Enix je bio nepredvidiv, ponekad je birao da učestvuje, dok je drugi put birao da odustane. U tom slučaju može zavisiti samo od toga da li izdavač ima dovoljno za razgovor.

U narednim mjesecima sigurno ćemo naučiti mnogo više o E3 2022, u dobru i zlu. Može se sa sigurnošću reći da će postojati u ovom ili onom obliku, iako s obzirom na stanje u svijetu, ništa nije zagarantovano tako daleko.

Podijeli sa prijateljima:

Anes Hrnjić 28-29 godina ali ko ih broji. Od malena za sva vremena gejmer iz maglovitog grada (Maglaja). Interesovanja igre, knjige, esport, iii žena (nije me uopšte prislila da napišem ovo xD)

Nema Komentara

Ostavi komentar