napisao Adi Zeljković -
videoigre VIJESTI Zanimljivosti

Kako je prošle godine bujala pandemija Covid-19 virusa , mnogi projekti su prebačeni za ovu godinu. Ako se po jutru dan poznaje ova godina će biti izuzetna za sve ljubitelje gejming industrije.

U februaru ove godine sje objavljeno više AAA igara za na različitim platformamaa. Tako sada imamoo nove Pokemoone (Switch), Dying Light 2 Stay Human (Multiplatform), Horizon Forbidden West (Ps4 i PS5) i Elden Ring (Multiplatform).

Elden Ring na Evropskom tržištu pobjeđuje konkurente , tako da je ovaj naslov najprodavaniji evropski IP za nove igre od The Division-a koji je izašao 2016. godine. FromSoftvarova igra se najbolje prodavala na PC-ju, predstavljajući 44% ukupne prodaje, zatim PS5 sa 27%, slijede Xbox (16%) i na kraju PS4 (13%). Sa ovakvim rezultatima igra je komforno najveća evropska igra u februaru i bila je broj 1 na većini velikih tržišta, sa izuzetkom Njemačke, koja je imala Pokemon Legends: Arceus na broju 1.

Drugoplasirana igra mjeseca bila je Horizon Forbidden West. Forbidden West je najbolje lansirana PS5 igra van Call of Duty franšize do sada. 59% Horizon-ove prodaje bilo je na PS5, dok ostatak dolazi na PS4 – što samo naglašava zašto Sony nastavlja da objavljuje nove igre na svojoj prethodnoj mašini.

Vrijedi napomenuti da je PS4 verzija Horizon-a bila dostupna za nešto manje novca od PS5 izdanja, a igrači su mogli besplatno da nadograde sa PS4 na PS5, što će itekako uticati na broj prodatih primjeraka za PS4 konzolu. Dying Light 2: Stay Human – nova zombi igra iz Techlanda se najbolje prodavala na PS5, koja je činila 44% prodaje, zatim PS4 (28%), zatim Xbox serija (16%) i na kraju PC (12%).

Nove igre koje su izašle u februaru zaokružuje i PC igra Total War: Warhammer 3, koja je dostigla 7. mjesto na listi.

Ukupno, 13,56 miliona igara je prodato na evropskim tržištima, što je 8% više u odnosu na februar 2021. Na fizičkom tržištu prodato je 5,9 miliona igara (porast od 11%), a digitalno 7,66 miliona (porast od 6%).

Koje ste vi igre uzeli? Koje još uvijek igrate?

Izvor: Games.RS

Podijeli sa prijateljima:

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Nema Komentara

Ostavi komentar