napisao Adi Zeljković -
PC recenzije RECENZIJE

MMORPG igre su izgubile svoj smisao kada je počelo sve sa mikrotransakcijama i grindom.

Moj prvi MMORPG je Dekaron, EU adaptacija koreanskog 2Moonsa. Zatim sam uskočio u World of Warcraft i poslije toga u Lord of the Rings online. Količina sati koje sam proveo u WoWu i LotRu za ovu recenziju nisu važni, ali oni koji me poznaju znaju da se mjeri u hiljadama sati, što pokazuje koliki sam zaljubljenik u MMORPG žanr. Nakon toga sam sam isprobavao Elder Scrolls Online, Star Wars The Old Republic, Final Fantasy, Guild Wars 2, Tera Online, RIFT i sve što je u tom momentu izlazilo… Kao i mnogi od vas, bio sam uzbuđen zbog izlaska New Worlda, samo kao i za večinu igara iznad navedeno, brzo sam izgubio interesovanje.

MMORPG igre su izgubile svoj smisao kada je počelo sve sa mikrotransakcijama i grindom. Posljednja nada za ovim žanrom mi je bio Lost Ark, igra koja je objavljena u Koreji 2019. godine, sa zdravom dozom pesimizma, ne želeći da me ponovo iznevjeri. Na kraju sam završio sa nolajfanjem i željom da joj se vratim iz noći u noć.

Saradnja između kreatora Game of Thronesa George RR. Martina i legendarnog game direktora Hidetake Miyazaki je iznjedrila pravu poslasticu za gamere. Elden Ring je prvi put predstavljen na E3 2019. godine i s obzirom da je FromSoftware poznat po impresivnoj dosljednosti sa svojim naslovima, očekivanja od igrača poput mene bila su velika.

CIJENA IGRERecenzirana verzijaRecenzentski primjerak
FREE 2 PLAYPC

Lost Ark je besplatni akcioni RPG (ARPG) pomiješan sa MMO mehanikama sa izometričnim, dijagonalnim prikazom kamere – slično Diablu. Iako za razliku od Diablo ili rivalskog Final Fantasy MMOa, Lost ark se ne može pohvaliti kvalitetnom pričom, borba je glatka i proračunata, sa bujnim i prekrasnim okruženjem, nevjerovatnim scenografijama i sa dosta sadržaja.

BOGOVI PROTIV HAOSA

Igra prati potragu za sedam izgubljenih komada Arke, koji će se koristiti za zatvaranje pukotine iz koje Haos ulazi u Arkesiu. Bogovi i svjetlost nasuprot haosa i demona. Iako je pričanje price prilično tipično, ono što spriječava da bude prosječna je način na koji je predstavljena. Uz fenomenalnu muziku i cutscene i nekoliko zabavnih trenutaka sa cool likovima čine priču zabavnom.

Svaki od glavnih kontenata kroz koji vas priča vodi ima jedinstvenu mehaniku igranja, ali većina zadataka je dosadna jer morate ubiti određeni broj neprijatelja ili samo da razgovarate sa NPCjem koji je na korak od vas. Iako vas misije vode kroz predivno dizajnirana okruženja i putovat ćete kroz sve vrste kultura i krajolika, rađenje questova i sam sistem levelovanja je vrlo jednostav i lagan te do max levela se može napredovati za samo nekoliko dana igranja. Čak i dungeon kroz koje vas misije vode su lagane na HARD težini.

LOST ARK IMA 15 KLASA

Vaš lik u ovoj avanturi će biti izabran iz jedne od 15 naprednih klasa u pet klasnih arhetipova. Tu su standarni Paladin i čarobnica, Gunlancer i Soulfist kao tenkovi, Gunslinger i Shadow Hunter kao dps klase. Neke od klasa su rodno zaključane, ali osim toga, Lost Ark ima lijepe mogućnosti tokom kreiranja vaših likova.

Svaka klasa će vam dati skup vještina od kojih ćete odabrati njih osam za hotbar. Kako napredujete, dodjeljujete bodove ovim vještinama kako biste ih ojačali i dali im različite karakteristike. Dva paladina mogu imati isti Holy Explosion skill, ali kroz bodove se oni mogu razlikovati. Postoji mnogo različitih načina na koji želite da buildate svoju klasu a Lost Ark vas ohrabruje da isprobate različite načine igranja.

Borba u Lost Ark-u je prilično isprunjavajuća i daje vam osjećaj da ste moćni heroj koji se mora malo potruditi. Koristeći svoje AOE napade ili single targete, morat ćete uvijek voditi računa o položaju vašeg karaktera a u nekim momentima teren neće biti na vašoj strani. S obzirom na korištenje samo osam skilova, morat ćete biti kreativni sa rotacijama za maksimalan učinak.

GRIND, GRIND I SAMO GRIND

Na početku ove recenzija sam kazao kako je levelovanje do levela 50 (koji vam je potreban za endgame, iako je max level 60) poprilično brzo. To je ustvari jako dobra stvar jer to možete posmatrati kao neki tutorijal, gdje vas igra upoznaje sa dosta mehanika. Naučit će vas da radite engraving, što je težak RNG sistem i pomalo frustrirajući. Naučit će vas kako da usavršavate svoju opremu, skupljate materijale Iilevelujete vaš Stronghold koji je u suštini baza i olakšava grinding u igri. U svom stronghold imat ćete luku, članove posade a i možete ga ukrašavati. Materijali za vaš Stronhhold dolaze od profesija i ako prvu može izgledati kao nebitan faktor, Stronghold je izuzetno bitna mehanika igre.

Najveći problem Lost Arka je grind! Postoje tri tiera u igri koja u suštini obilježavaju vaš item level. Tu su mnoge vrste dungeona i raidova koji su podijeljenji po tierima i levelima. Postoji lista dnevnih i nedjeljnih zadataka koje morate odigrati ako želite napredovati. Tu su i World Bossevi ili Chaos Gates (svaki ima ograničen broj puta koje možete igrati dnevno).

Skupljanje kristala, kamenja, resursa je klasični grind i RNG I što više igrate, više ćete napredovati. Da budem iskren, za razliku od ostalih MMORPG igara, u Lost Arku grind je zabavan, ali vjerujem da će nakon nekog vremena da dojadi.

Ako želite da se odmorite od end game aktivnosti, uvijek možete da se vratite questovanju i razvijate odnose sa NPC-ima ili uskočite u PvP dio igre. U Arku postoji nekoliko PvP opcija, kao štu su dueli 1 na 1. Raznolikost dolazi u Proving Grounds, što je arena sa različim modovima. Možete odraditi meč u kojem se šest igrača bori za sebe do smrti, ili timski bazirani načini. Timska eliminacija gdje se dva tima od tri osobe bore jedan po jedan je najzabavniji.

DA LI JE PAY 2 WIN?

S obzirom da je Lost Ark free to play igra, pitate se da li postoje mikrotranskacije i da li je s obzirom na veliki grind igra pay 2 win? Izvor Prihoda je trgovina u kojoj možete kupiti kučne ljubimce, mountove, skinove za vašeg likove i predmete koji vam olakšavaju život grinda. Da li su ti predmeti p2w? Nisu, jer rijetkih i moćnih oružja i opreme nema u shopu. Ono na šta mislim je Crystalline Aura koja traje 30 dana (kao neka pretplata) koja daje mnoštvo pogodnosti, poput besplatnog putovanja, 50% manje naknade za ocean Liner i smanjenje vremena za gradnju i istraživanje.

ZAKLJUČAK

Lost Ark juri na najviši nivo MMORPG-a na današnjem tržištu uz vrlo zanimljive mehanike i ogromnu količinu sadržaja. Uprskos problemima sa serverima koji su bili na releasu igre, i koji se i u toku pisanja recenzije mogu osjetiti na EU Central serverima, Lost Ark je odličan MMO.

POZITIVNO

+

Prelijepo dizajniran svijet

+

Cutscene

+

Zabavan grind

NEGATIVNO

Grind

Priča bi mogla biti bolja

Dosadni questovi

INFO BOX

LOST ARK

PC

sports_esports

Recenzija

newspaper

Vijesti

movie

Video

Developer

Smilegate, Tripod Studio, Smilegate Entertainment, Inc., Smilegate RPG

Publisher

Smilegate, Amazon Game Studios, My.com

Žanr

RPG

Action

Sandbox

Datum Izlaska

December 4, 2019

Podijeli sa prijateljima:

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Nema Komentara

Ostavi komentar