napisao Sanin Bašić -
PC recenzije RECENZIJE

Prije par dana sam iz čista mira izjavio sljedeću izjavu: „Gaming Developeri sa Balkana će postati baš big thing“. Vjerovatno je to povezano sa činjenicom što sam igrao Serious Sam ali nije on tema današnje recenzije.

Današnja recenzija se bazira na Primordials of Amyrion, jednu izuzetno simpatičnu strategiju napravljenu od strane zagrebačkog developement teama GD Entertainment koji je nastao 2018.godine. Igra me čak podsjeća na neke druge velike naslove, a da li mislim da će i Primordials postati veliki naslov, pročitajte do kraja ovu recenziju uz već obaveznu kafu ili čaj.

BITNA NAPOMENA: Igra je u Early Access-u, te neke sitne elemente u igri koje bih standardno uzimao za zlo tokom recenziranja drugih igara neću uzimati i ovdje, jer ima dosta toga da se radi na igri te sve eventualne greške koje sam spomenuo će vjerovatno biti uklonjene u narednoj verziji igre, te finalno mišljenje o igri ćemo napisati po izlasku iste.

Da li je to MOBA ili Strategija ?

Primordials of Amyrion se vodi kao strateška igra, ali sam u dilemi jer kada igram tu igru imam osjećaj da igram Dotu 2 u kojoj su ubačeni fregmenti World of Warcrafta. Igrate 5v5 , i cilj vam je da srušite neprijateljsku bazu nadograđujući vaše towere, trupe i vašeg lika kako bi pobijedili vašeg protivnika. Ako se prvi put susrećete sa ovakvim tipom igre, uvijek je tu i tutorial koji je zaista detaljno i koncizno objašnjen i nakon kojeg nećete imati problema da savladate neprijateljski tim.

Da li sam ušao u pogrešnu igru ?

Kada sam upalio igru, grafika me dosta podsjećala na Warcraft, a i kada sam počeo da je igram izašao sam na desktop da vidim jesam li upalio Warcraft iako ga nemam instaliranog. Ovo možda nekim ljudima može smetati jer imaju osjećaj da igraju kopiju Warcrafta, a ne Primordials. Meni je grafika igre sasvim ok, nije revolucionarna ali nije ni loša. Jedini problem koji imam jeste da mi nekako heroj i minion izgledaju isto, te bih volio da se naglasak stavi na heroja kako bi mogao da raspoznam.

Muzika nije za svačije uši

Postoje rijetki momenti kada ugasim muziku jer je toliko loša, i nažalost takav momenat se desio. Iako vjerujem da će ovo biti bolje u sljedećoj verziji, soundtrack za Early Access je jedan od lošijih aspekata ove igre. Znam da dosta igrača i ne obraća pažnju na zvuk, ali iskreno nisam u stanju da vodim žestoku bitku ako mi je u pozadini neka orijentalna muzika iz Male Nevjeste koja te opusti u trenucima kada moraš biti u stanju da razoriš sve .

Kako izgleda gameplay ?

Prije svega pohvale za GD Entertainment koji je napravio jednu od najstabilnijih igara koje sam imao priliku da igram. Bez frame dropova, igra je optimizovana te nisam imao neke crasheve ili situacije koje susretnem u mnogo većim igrama. Čak nisam primjetio ni one sitne bugove tako da GD, skidam vam kapu. Gameplay igre nije mogao započeti odmah, nego sam čekao match nekih dobrih 7 minuta, što naravno nije nužno greška developera, nego manjak igrača, ali bilo je jako dosadno i frustrirajuće čekati toliko vremena, ali moramo da uzmemo u obzir da je igra u Early Accessu.

Gameplay je već klasična priča i nema se šta puno pričati o tome, vaša baza, njihova baza, vaši heroji, njihovi heroji, cilj je da srušite njihovu bazu i to je to. Kao i u grafici, gameplay podsjeća na neke Mobe i opet će neki pomisliti da igraju kopiju Dote ili League of Legendsa, a ne Primordial. Animacije i uništenja neke građevine u ovoj igri moraju biti puno bolje, jer u nekim trenucima imam osjećaj da ih je pravila osoba koja je tek počela da se bavi razvijanjem igara, ali kao što kažem Early Access verzija je savršena prilika da uvide na kojim aspektima trebaju da prorade.

Strateški dio ove igre jeste buildanje nečega i definitivno je najjači aspekat u igri radi raznolikosti i metoda koje možete koristiti. Možete formirati trupe i formaciju u kojima će ići, možete da nadograđujete kule koje štite vašu bazu, možete heroje, da sumiramo buildanje u ovoj igri je nevjerovatno i čak je inovativnije i bolje od nekih AAA naslova.

Borbe i njena sama mehanika u igri su mi neka sredina, jer nisu ni najgore koje sam igrao ali su daleko od savršenstva. Kao da su došli umorni sa posla pa onda ušli da igraju, no međutim Early Access te vjerujem da će fakat unaprijediti i ovaj aspekat igre.

Da li je Primordials of Amyrion next big thing ?

Prije svega želim da kažem da je Primordials of Amyrion jedna jako zanimljiva igra sa veoma zanimljivim konceptom, i zaista sam se zabavio dok sam je igrao. Velike pohvale za GD Entertainment koji se odlučio da napravi  jedan od tehnički najsloženijih tipova igre i za Early Access verziju ova igra me je i pozitivno i negativno iznenadila u nekim aspektima. Naravno, ne postoji savršena igra, tako ni ova, i ima još puno da se radi na njoj, a moje su želje da igru naprave svojom, a ne da bude kao kopija Dote i Warcrafta.  Jedva čekam da isprobam finalnu verziju ove igre i da vidim kako će se dalje razvijati.

Podijeli sa prijateljima:

Ako mu spomenete bilo koje djelo iz Engleske književnosti, on će da vam čitavu knjigu citira od riječi do riječi. Legenda kaže da je jednom pogledao neki random okršaj na eSports sceni i da je od tog dana postao veliki eSports pratitelj. Binge gleda skoro svaki detektivski anime, i uživa uz neke kvalitetne shootere. Voli hip-hop te čak se i sam bavi rap muzikom, a i heavy metal i rock bendovi mu nisu strani.

Nema Komentara

Ostavi komentar