napisao Dino Tuka -
Playstation recenzije RECENZIJE

Prošlo je puno vremena od kada sam zadnji put igrao neku point and click avanturu. Možda je to zbog toga što gaming sada nudi bogatu lepezu igara u kojima je moguće sve, od simulacije koze do istraživanja ogromnih svijetova u kojim se čovjek izgubi po nekoliko mjeseci. Bilo kako bilo, zaboravio sam kako jednostavna mehanika kao što je point and click može da dočara avanturu na poseban način.

Nije lako sa tako malo, napraviti tako puno, posebno danas kada ljudi gube interes za jednostavnost i okreću se velikim projektima. To je normalno, ali vjerujem da postoji puno naslova koje smo nepravedno zanemarili, i koji bi nam danas otvorili neke nove vidike.

The Dark Eye Chains of Satinav dolazi nam od Daedalic Entertainmenta, kompanije koja je svoju reputaciju gradila na point and click avanturama, i u koju će sve oči biti uprte 2022. godine kada lansiraju The Lord of the Rings: Gollum.

Igra je izašla 2012. godine, međutim na konzolama se pojavila 27. januara ove godine, i slobodno mogu reći da je prelaz prošao sasvim korektno. Drago mi je da sam dobio priliku da je igram, iako je prošlo toliko godina. Jednostavnost je ono što ovu igru čini evergreen-om

The Dark Eye ili kako je njemci zovu Das Schwarze Auge je zapravo  društvena RPG igra koju je 1984. kreirao Urlich Kiesow. Na njemačkom tržištu to je najuspješnija RPG igra koja je u sjenu bacila čak i D&D. Lore ovoga svijeta je veoma dubok i kompleksan te je prava poslastica za ljubitelje RPG-ja. Tokom vremena se razvijala baš kao i D&D, i trenutno je aktuelno peto izdanje koje je uvedeno 2015. godine.

Radnja je smještena u fikcijskom svijetu Aventurie u kraljevstvu Andergast. Igrač se nalazi u ulozi Gerona, ne baš popularnog hvatača ptica, koji želi nešto više od života pa ulazi u gradsko takmičenje (koje je svojevrstan scavenger hunt) kako bi dobio tu čast da upozna kralja. Međutim cijelu zemlju ubrzo stiže prokletstvo iz prošlosti koje se manifestuje kroz navalu vrana, a naš Geron (hvatač ptica) se igrom slučaja nađe u samom središtu dešavanja. Andergast je prelijepo mjesto na početku igre (imaju manji problem sa svinjama koje lutaju po ulici, ali to se da zanemariti), ali kasnije ćete istražiti i mračnije predjele Aventurie. Ne želim da vam otkrivam previše, bitno je da znate da ćete zajedno sa vašom partnericom koja je ujedno i vila, spašavati svijet od sigurne propasti.

Geron posjeduje opaku moć koja mu dozvoljava da smrska pa… razne predmete od keramike. Ali ne očajavajte previše za tim predmetima jer će nakon prvog poglavlja naučiti da popravlja iste. To su jedine dvije čarolije koje naš hvatač ptica može da upotrijebi. Budući da je ovo point and click avantura sve ostale radnje zavise od itema u inventory-u te vaše dosjetljivosti da ih iskoristite ili kombinujete na pravi način. Također pažljivo slušajte vaše sagovornike, te informacije će biti od značaja, a vjerujte mi da vam je potrebna sva pomoć koju možete da dobijete. 

Zbog arhaičnog engleskog te slika u inventory-u na kojim nisam mogao razaznati šta se tačno nalazi, često sam zaglavljivao i bio primoran koristiti google translate. To je ipak bio samo manji problem, jer je istraživanje ovog prelijepog gotičkog svijeta predstavljalo pravi užitak. 

Identifikacija zagonetke je prvi korak svakog levela, i predstavlja izazov za sebe, tek nakon toga ulazite u problematiku. 

Izluđivale su me te kompleksne i ispreplitane zagonetke koje vas čekaju na svakom uglu. Neki leveli su postali labirinti mojih noćnih mora, i ne želim vam reći koliko je vremena trebalo da ih riješim. Međutim sva ta muka brzo pada u vodu kada vas preplavi osjećaj postignuća nakon što ste uspješno riješili na prvi pogled nerješiv zadatak. 

Naravno hardcore ljubitelji ovog žanra mogu igru nazvati prelaganom, ali ja sam samo obični smrtnik. Vjerovatno bih i ja zahtijevao nešto izazovnije nakon par ovakvih naslova.

Kada su u pitanju vizuali The Dark Eye Chains of Satinav je zaista prekrasna galerija detaljnih crteža kojima sam se divio. Željno sam isčekivao naredne scene koje su me iznova očaravale.

Likovi u igri su upečatljivi zahvaljujući karakterističnim glasovima glumaca. Posebno su me dojmile cut scene gdje narator bajkovitim  glasom pripovjeda priču. Bilo je tu i humora, i stvarno sam se nasmijao u par navrata komičnim glasovima i dosjetkama pisaca.

Moram priznati da nisam igrao point and click avanture još od ranih 2000-tih. Imao sam i predrasudu da će mi biti dosadno, međutim, zaista sam uživao. Igra je jednostavna za ruke, ne baš za mozak. Kada se nađete u situaciji gdje imate samo par opcija i ne vidite izlaz, frustracija je neizbježna. Međutim, osjećao sam se odlično svaki put kada mi se lampica upali iznad glave i shvatim da mi je rješenje bilo pred nosom sve vrijeme. 

Možda nije najuzbudljiviji, ali je ovo naslov koji bi definitivno preporučio svima a pogotovo mladima.

Podijeli sa prijateljima:

Obožava sve što je stvorio Rockstar Games. Voli kontrolu nad situacijom, i zbog toga su mu najdraže sofisticirane RPG igre koje postavljaju filozofska pitanja, moralne dileme i nemoguće odluke. Nisu mu strani domaći stripovi a u slobodno vrijeme se bavi marketingom.

Nema Komentara

Ostavi komentar