napisao Dino Tuka -
Playstation recenzije RECENZIJE

Kada pričamo o point and click avanturama, najbitnija dva faktora po meni su priča i inovativnost u enigmatici. Zbog jednostavnog gameplay-a, priča je često ta koja nam drži pažnju i navodi nas da igramo dalje. Ako tome dodamo zagonetke koje nas golicaju, i mozak ne prestaje razmišljati o njima čak i kad ne igramo, imamo dobitnu kombinaciju. Daedalic Entertainment je bio na dobrom putu sa Chains of Satinav, međutim nešto mu je falilo. To nešto se kroz godinu dana pojavilo u ovom prekrasnom nastavku The Dark Eye: Memoria.

U slučaju da već niste, predlažem da pogledate recenziju prvog dijela Chains of Satinav. Igra je izašla 2013. godine, dakle samo godinu dana nakon prethodnog unosa, i stvarno sam pozitivno iznenađen poboljšanjima koja su uveli. Tu su neke nove jako inovativne mehanike, kao i manja poboljšanja poput animacija i kontrola.

Prva stvar koja razlikuje Memoriju od Chains of Satinav, jesu dvije priče.

Pratimo dvoje protagonista, prvi je naš stari dobri Geron koji pokušava da spasi svoju ljubav Nuri. Naime igrom slučaja Nuri je postala vrana, (a Geron lovi vrane… pa je malo nezgodna situacija…) i jedini način da je vrati u ljudsku formu jeste da uspješno odgovori na misterioznu zagonetku. Ta zagonetka je stara 450 godina i postavlja je trgovac sa istoka, koji posjeduje moć da pomogne Nuri. Geronu u početku ništa nije jasno, ali ne pita mnogo, već se fokusira na rješenje.

Drugi protagonista je Sadja koja je uzbudljivija, zanimljivija,  misterioznija, snažnija, pametnija… Ma zapravo znate šta, ova djevojka je bolja od Gerona u svakom mogućem pogledu… Njena priča se dešava 450 godina prije Geronove, i smještena je u orijentalnom dijelu svijeta. 

Sadja pokušava da se domogne moćnog drevnog artefakta koji će joj osigurati pobjedu u ratu protiv demona sa kojim se njeno kraljevstvo bori. Najveći motiv joj je vječna slava i spremna je na sve da dođe do nje. Neodoljivo me njena priča puna orijentalnog misticizma, podsjeća na meni omiljenu 1001 noć.

Sadja tokom igre raspolaže sa raznim moćima koje joj omogućava magični Staff,  to jest čarobni štap, ma nazovimo ga čarobna palica. U početku ćete buditi kamene stražare i paliti magična svjetla. Kasnije dobijete mogućnost da skamenite stvari oko sebe, i na kraju da prouzrokujete halucinacije, odnosno vizije drugima, kako bi ih naveli da urade ono što želite.

Ta mehanika uzrokovanja vizija je toliko zanimljiva, potrebno je od mnogo ponuđenih izabrati tri stvari na određenom mjestu i ispravno ih poredati, kako bi vašu žrtvu asocirali na neku akciju. Ovo mi je definitivno bio najdraži aspekt u igri.

S druge strane naš Geron i dalje može da razbija i popravlja vazne… Stvarno se vidi trud uložen u ove mehanike i zagonetke, i nešto je sa čime se nisam susretao ranije. Memoria je mnogo izazovnija od njenog prethodnika. Ove zagonetke su next level, i ako niste igrali nešto slično, preporučujem da se prvo zagrijete sa Chains of Satinav. 

U jednom trenutku sam bio u “Ivica i Marica“ situaciji, hodao sam začaranom šumom, ostavljajući bobice po putu kako se ne bih izgubio jer sve izgleda isto. Shvatio sam da uopšte nije lagano kao što se čini, jer kada u tu formulu dodate zadatke koje morate ispuniti u šumi, glavobolja je zagarantovana. Iako je point and click, ta šuma je ogromna, i to onda postaje zagonetka u zagonetci.

Manji problem mi je predstavljao kontroler, jer sam često imao poteškoća da uđem ili izađem iz prostorije. To se dešavalo zbog nedostatka prompt opcije i automatizovanog prolaska kroz vrata.

Igra je i dalje prelijepa, glumci su na nivou, a animacije su čak i poboljšane. Humor koji je prisutan od samog početka, stavio je Memoriu u vodstvo u odnosu na Chains of Satinav gdje ga gotovo nema nikako. 

The Dark Eye: Memoria je izuzetna point and click avantura, nakon koje ćete se osjećati pametnije. Pored svih tih inovacija u enigmatici, koje vas na zanimljiv način uvlače u rješavanje zagonetki, tu je i priča zbog koje nećete stati, čak i kada je najteže. 

Žarko sam želio da saznam kraj priče. Baš kao i u 1001-oj noći, Memoria će držati vašu pažnju, kao što je Šeherzada držala kraljevu. 

Podijeli sa prijateljima:

Obožava sve što je stvorio Rockstar Games. Voli kontrolu nad situacijom, i zbog toga su mu najdraže sofisticirane RPG igre koje postavljaju filozofska pitanja, moralne dileme i nemoguće odluke. Nisu mu strani domaći stripovi a u slobodno vrijeme se bavi marketingom.

Nema Komentara

Ostavi komentar