Prijavi se

Registruj se

9 STVARI KOJE MORATE ZNATI AKO IGRATE LOST ARK!

Ako ste pratili gaming vesti poslednjih par dana, nema šanse da niste čuli za Lost Ark.

Lost Ark je zadnjih dana globalni hit i čak je uspeo da dođe do drugog mesta na Steamovoj listi najpopularnijih igara ikad. Ovo je zaista impresivno, pa smo zbog toga rešili da vam prikažemo par stvari koje biste trebali znati i koje će vam značiti ako uopšte budete ušli u igru jer su redovi za čekanje ogromni.


U pripremi su novi serveri, ali naš Adi je bio vredan i čekao je i igrao Lost Ark. Čak je uspeo i da dobije jedan redak achievement koji je u tom trenutku imalo samo 0.2% igrača. Jedna značajna promena koju je korejska verzija napravila, a koju je nasledila zapadna verzija, jeste ukidanje prologa klase. Do sad ste imali tutorijale koji su vas vodili do 10-og nivoa i onda ste dobijali mogućnost da izaberete klasu.


To je sada zamenjeno kratkim tutorijalima i zbog toga se sad kreće od levela 10 sa već postavljenim pet sposobnosti napada i podvrgnuti ste zbunjujućem projekciji slajdova koji sumira događaje koje ste propustili, iako su potpuno irelevantni za potragu u koju ste krenuli.


Koristite healing napitke, a sačuvajte HP napitke!


Za slučaj da još niste igrali Lost Ark, odmah ćemo razjasniti razliku izemđu ova 2 tipa napitaka. Prva vrsta je ona koja vam vrati određeni broj HP-a tokom vremena i ona se aktivira na dugme F1. Znači, oni će vam vratiti određeni broj zdravlja. Drugi tip vam vraća određeni procenat zdravlja. Zbog čega da ih čuvate? Kako budete napredovali, vaše zdravlje će postati veće, ali koliko god imali života, healing napitak će uvek vraćati 600, dok će HP napitak vraćati 80% na primer i tu će se stvoriti razlika.


Uglavnom, ako ste povređeni koristite healing napitke, jer HP napici mogu da se koriste i u napadu. Bilo bi lakše da imaju malo različitija imena, ali hej, nismo mi developeri.


UI ne mora da zauzima sav taj prostor


Lost Ark je MMO sličan već poznatim MMO-ovima i pati od iste stvari, a to je prenatrpan interfejs. Možete da minimizirate pojedinačne elemente poput globalnog ćaskanja, ali to i dalje nije dovoljno i previše se zauzima mesta na ekranu.


Postoji opcija u video podešavanjima da promenite veličinu HUD-a. Pritiskom na alt + X se sakrivaju elementi korisničkog interfejsa. Prvim pritiskom rešavate se minimape, questloga i top menija. Drugim pritiskom se rešavate svega sem osnovnih stvari (hotbars, zdravlje i mana). Treću put će ukloniti sve.


Trošite skill poene


Kao i što ste navikli, svaki put kad pređete na viši nivo dobijate skill poene koje raspoređujete između svojih sposobnosti. Ja sam osoba koja dugo ne stavlja poene nigde dok se ne odluči šta hoće da igra. Lost Ark je igra koja vam omogućava da premestite poene bilo kada i što je najbolje, potpuno besplatno. Znači, ako ste kao ja, prestanite da budete takvi dok ste u Lost Arku.


Pritisnite K i samo trošite poene na veštine, a posle kada se odlučite šta želite da igrate, samo tu premestite poene. Obratite pažnju na veštinu tipa napada dok ste kod toga. Neki nanose veću štetu ako ih koristite napred ili pozadi, neki protiv bossova, itd.


Reskinovanje košta, ali…


Skinovi su danas vrlo popularna stvar, zbog toga, ako odlučite da menjate izgled, morate se više potruditi nego kod veština. Karta za prilagođavanje izgleda i karta za promenu imena lika su premijum artikli dostupni u prodavnici za 800 i 1.500 kraljevskih kristala.


Kućni ljubimci nisu samo kozmetika


Shvatam da su vam preslatki ljubimci iz Lost Arka i da u njima vidite samo predmet divljenja, ali oni su više od digitalnih životinja koje prate heroja. Oni kupe plen za vas, što je samo po sebi odlično. Još jedna dobra stvar je što će vam dati neke male bonuse u borbi. Jesu mali, ali bonusi su bonusi. Vaš prvi ljubimac je besplatan i može se zaraditi ispunjavanjem misije Learning About Pets u Prideholmeu. Aktiviraće se nakon scene u kojoj se budite u gostionici.


Ako ipak niste od one ekipe kojima su oni slatki, možete ih u meniju u podešavanjima isključiti da se ne prikazuju. Čak možete sakriti i tuđe ljubimce, a možete ostaviti vašeg vidljivog kako biste ga uvek čisto videli.


U početku igrajte tamnice na normal


Koncept tamnica je svima jasan i tu nema potrebe za dodatna objašnjavanja. Neće biti puno izazova u početnim delovima igre, ali dizanje težine sa normal na hard nije vredno toga. Iako će plen biti nešto bolji, to u najvećem broju slučaja neće biti ništa što vam zaista treba.


I na normal ćete dovoljno često dobijati pristojan plen koji će vam biti dovoljan. Uostalom, Uvek se možete vratiti i ponoviti ih kasnije sa prijateljima.


Možete brzo putovati sa mape


Logično da ovakva igra ima fast-travel sistem. Nakon otključavanja triportova, možete se vratiti na svaki koji ste aktivirali i to uz malu naknadu u vidu par srebrnih novčića. Međutim, ne morate biti na triportu da biste putovali. Fast-travel funkcioniše tako da možete putovati u bilo kom trenutku u bilo kom delu mape.


Svaka klasa ima drugačiji muzički instrument


Da biste koristili fast-travel, teleportovali se iz tamnice i neke druge stvari, vi puštate muziku. Pesme se polako otključavaju tokom igre, ali se uvek sviraju na podrazumevanom instrumentu vaše klase.


Gunnersi imaju električne gitare, martial artists imaju laute, ratnici imaju ratne rogove, ubice imaju flaute, dok magovi imaju isto flaute.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Nenad Divljakovic

Novinar

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.