Prijavi se

Registruj se

Februar 2022 godine je čudan mjesec gaminga

Kako je prošle godine bujala pandemija Covid-19 virusa , mnogi projekti su prebačeni za ovu godinu. Ako se po jutru dan poznaje ova godina će biti izuzetna za sve ljubitelje gejming industrije.

U februaru ove godine sje objavljeno više AAA igara za na različitim platformamaa. Tako sada imamoo nove Pokemoone (Switch), Dying Light 2 Stay Human (Multiplatform), Horizon Forbidden West (Ps4 i PS5) i Elden Ring (Multiplatform).

Elden Ring na Evropskom tržištu pobjeđuje konkurente , tako da je ovaj naslov najprodavaniji evropski IP za nove igre od The Division-a koji je izašao 2016. godine. FromSoftvarova igra se najbolje prodavala na PC-ju, predstavljajući 44% ukupne prodaje, zatim PS5 sa 27%, slijede Xbox (16%) i na kraju PS4 (13%). Sa ovakvim rezultatima igra je komforno najveća evropska igra u februaru i bila je broj 1 na većini velikih tržišta, sa izuzetkom Njemačke, koja je imala Pokemon Legends: Arceus na broju 1.

Drugoplasirana igra mjeseca bila je Horizon Forbidden West. Forbidden West je najbolje lansirana PS5 igra van Call of Duty franšize do sada. 59% Horizon-ove prodaje bilo je na PS5, dok ostatak dolazi na PS4 – što samo naglašava zašto Sony nastavlja da objavljuje nove igre na svojoj prethodnoj mašini.

Vrijedi napomenuti da je PS4 verzija Horizon-a bila dostupna za nešto manje novca od PS5 izdanja, a igrači su mogli besplatno da nadograde sa PS4 na PS5, što će itekako uticati na broj prodatih primjeraka za PS4 konzolu. Dying Light 2: Stay Human – nova zombi igra iz Techlanda se najbolje prodavala na PS5, koja je činila 44% prodaje, zatim PS4 (28%), zatim Xbox serija (16%) i na kraju PC (12%).

Nove igre koje su izašle u februaru zaokružuje i PC igra Total War: Warhammer 3, koja je dostigla 7. mjesto na listi.

Ukupno, 13,56 miliona igara je prodato na evropskim tržištima, što je 8% više u odnosu na februar 2021. Na fizičkom tržištu prodato je 5,9 miliona igara (porast od 11%), a digitalno 7,66 miliona (porast od 6%).

Koje ste vi igre uzeli? Koje još uvijek igrate?

Izvor: Games.RS

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Adi Zeljković

Glavni Urednik

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.