Prijavi se

Registruj se

INTEL PLANIRA SAGRADITI DVIJE TVORNICE ZA PROIZVODNJU ČIPOVA U OHIU, BIDEN POTEZ NAZIVA ‘GAME CHANGER-OM’

Tvornice, čija će cijena gradnje domašiti i $20 milijardi dolara, biti će u pogonu do kraja 2025. godine.

Intel je najavio da će potrošiti $20 milijardi dolara na gradnju dvije nove tvornice za proizvodnju čipova u SAD-u. Kompanija je izjavila da tvornice neće biti u pogonu do 2025. godine, tako da nažalost ovaj plan neće pomoći trenutnoj nestašici čipova na tržištu (Intel predviđa da će se nestašica preliti i u sljedeću godinu). Osim najave, predsjednik Biden je prihvatio ideju svojeg kabineta i počeo je nagovarati i poticati ostale kompanije da povećaju proizvodnju čipova na američkom tlu.

“Ovo je game changer,” rekao je Biden u petak u svojem govoru ispred Bijele Kuće. Biden je pohvalio Intel zbog velikog ulaganja u tvornice na tlu SAD-a. Osim Intela, Samsung i Micron su također izjavili kako im je u planu gradnja tvornica.

Biden – zajedno sa velikim informatičkim kompanijama među kojima su Intel, AMD i Nvidia – pritišće kongres da izglasaju za “CHIPS Act” koji bi stavio $52 milijarde dolara za izgradnju čipova na domaćem tlu. Prošle godine Intel je uložio $3.5 milijardi dolara u širenje svoje tvornce u New Mexicu te dodatnih $20 milijardi dolara za otvaranje novih tvornica u Arizoni.

Biden je pohvalio kompaniju za svoje pokušaje da poveća prizvodnju čipova u SAD-u. Prema statistikama iz 2020. godine, SAD je proizveo oko 12% svih čipova u svijetu, dok su zaslužni za prodaju 47% čipova. Biden i Intel žele približiti ogromnu razliku u brojevima i nadaju se da će kongres ubrzo izglasati za novi Innovation and Competition Act. Ukoliko zakon prođe, prema riječima Intel CEO-a Patricka Gelsingera: “Izgradnja će biti puno brža i efikasnija.”

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Luka Blažević

Urednik

Najveće dijete redakcije, iako po godinama bi trebao biti "odrastao". Obožava knjige i filmove, pogotovo fantasy žanr. U slobodno vrijeme čita, uči, igra i najvažnije, živcira Adija.

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.