Prijavi se

Registruj se

IZVRŠNI DIREKTOR ACTIVISION BLIZZARDA BOBBY KOTICK NAVODNO PLANIRA DA SE POVUČE NAKON KUPOVINE MICROSOFTA

Ni Microsoft ni Activision Blizzard nisu službeno komentirali Kotickovu moguću ulogu nakon završetka preuzimanja.

Jedno od velikih pitanja koje ostaje nakon Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda od 69 milijardi dolara je: šta će biti s Bobbyjem Kotickom? Optuženi izvršni direktor suočava se s pritiskom da podnese ostavku zbog skandala s nedoličnim ponašanjem na radnom mjestu u kompaniji najmanje od novembra, nakon izvještaja da je godinama bio svjestan pritužbi i da se i sam ponašao uvredljivo. Ni Microsoft ni Activision Blizzard nisu komentirali njegov status nakon akvizicije u kompaniji, ali prema Wall Street Journalu se očekuje da će se povući nakon zaključenja ugovora. Isto kaže i Bloomberg, pozivajući se na osobu upoznatu s prodajom.

U najavi o kupovini, Microsoft je rekao da će Kotick nastaviti da služi kao izvršni direktor Activision Blizzarda, ali je dodao da će, kada se preuzimanje završi, “poslovanje Activision Blizzarda izvještavati Phila Spencera, izvršnog direktora Microsoft Gaminga.” Ne spominje se kakvu će ulogu Kotick igrati u tom trenutku.

Kotick je rekao nešto vrlo slično u svojoj najavi kupovine Microsofta. “Transakcije poput ovih mogu potrajati dugo da se završe”, napisao je. “Dok ne dobijemo sva potrebna regulatorna odobrenja i ne ispunimo druge uobičajene uslove zatvaranja, za koje očekujemo da će to biti negde u Microsoftovoj fiskalnoj 2023. godini koja završava 30. juna 2023., nastavićemo da radimo potpuno autonomno. Nastaviću kao naš izvršni direktor sa istu strast i entuzijazam koji sam imao kada sam započeo ovo neverovatno putovanje 1991.”

Izrazio je interes da zadrži ulogu u kompaniji nakon što ona padne pod Microsoftovu kontrolu, rekavši za New York Times da će biti “dostupan po potrebi” nakon zaključenja ugovora. On je rekao nešto vrlo slično u intervjuu za VentureBeat, rekavši da je njegov fokus za sada “samo da ostane izvršni direktor i vodi posao”, ali da je izvještavanje Spencera “jednostavna stvar”.

“Ono što sam rekao Microsoftu je da mi je toliko stalo do ove kompanije, da sam voljan da uradim kakvu god ulogu žele da imam, u obezbeđivanju da integrišemo posao i da dobijemo ispravnu i glatku tranziciju”, Kotick rekao je. “Koliko god vremena to traje, ako je to mjesec dana nakon zatvaranja, ako prođe godinu dana nakon toga, samo mi je stalo da tranzicija prođe dobro.”

Uprkos iskazanoj posvećenosti uvođenju pozitivnih promena u Activision Blizzard, Kotick je opterećen svojom istorijom na vrhu kompanije: decenijama dugim stažom u kojem su žalbe na zloupotrebe na radnom mestu ostale nerešene. Njegovo zadržavanje u bilo kom svojstvu bi gotovo sigurno nosilo cijenu odnosa s javnošću – pozivi za njegovo uklanjanje došli su iz različitih izvora poput organizacije investitora i grupe političkih aktivista – a Kotick se i dalje suočava sa odbijanjem zaposlenih u Activision Blizzardu.

“Vijest o kupovini Activisiona od strane Microsofta je iznenađujuća, ali ne mijenja ciljeve ABK Worker’s Alliancea”, napisala je grupa radnika Activisiona u nizu tvitova. “Ostajemo posvećeni borbi za poboljšanja na radnom mestu i prava naših zaposlenih bez obzira na to ko finansijski kontroliše kompaniju. Nastavićemo da radimo zajedno sa našim saveznicima širom industrije igara kako bismo podstakli merljive promene u industriji kojoj je to očajnički potrebno . Pozvali smo na smjenu Bobbyja Koticka s mjesta izvršnog direktora u novembru zbog zaštite nasilnika, a on i dalje ostaje izvršni direktor od ovog pisanja.”

Savez radnika ABK-a je takođe primetio da je štrajk Raven QA sada u svojoj petoj nedelji, a “osoblje koje štrajkuje još uvek nije dobilo [odgovor] od rukovodstva u vezi sa našim zahtevom za pregovore.”

Čak i ako je izvještaj Wall Street Journala tačan, Kotickov odlazak je još uvijek daleko. Kao što je Kotick naveo u svojoj poruci zaposlenima, Microsoft ne očekuje da će ugovor proći regulatorno odobrenje i odobrenje dioničara i biti potpuno zatvoren do negdje u svojoj fiskalnoj godini 2023., koja će se završiti u junu 2023., za 17 mjeseci.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Anes Hrnjic

Novinar

Anes Hrnjić 28-29 godina ali ko ih broji. Od malena za sva vremena gejmer iz maglovitog grada (Maglaja). Interesovanja igre, knjige, esport, iii žena (nije me uopšte prislila da napišem ovo xD)

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.