Prijavi se

Registruj se

Muzej retro kompjutera i igara u Ukrajini uništen u ruskom bombardovanju

Muzej u privatnom vlasništvu posvećen retro kompjuterima i video igricama uništen je ranije ove sedmice u Ukrajini kao rezultata tekuće i užasne invazije Rusije na ovu zemlju.

Iako se uništeni muzej uopšte ne može porediti sa hiljadama mrtvih i povređenih, to je i dalje tužan gubitak jer je uništeno preko 500 komada kompjuterske historije koja se proteže decenijama.

Muzejom, koji se nalazi u Mariupolju u Ukrajini, upravljao je Dmitrij Čerepanov. Vijest o njegovom uništenju potvrdio je Twitter nalog ukrajinskog muzeja softvera i kompjutera. Navodno je vlasnik Čerepanov na sigurnom.
Međutim, Čerepanov je na Fejsbuku objasnio da nije izgubio samo svoj muzej već i dom.

„To je to, muzej kompjutera u Mariupolju više nije tu“, objavio je Čerapanov na Facebook stranici kluba it8bit. “Sve što je ostalo od moje kolekcije koju sakupljam 15 godina su samo fragmenti uspomena na [Facebook] stranici, web stranici i radio stanici muzeja.”


Čerepanov će pokušati da nastavi da podržava svoju it8bit web stranicu, ali razumljivo je da trenutno ima važnije stvari na koje se može fokusirati.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Adi Zeljković

Glavni Urednik

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.