Prijavi se

Registruj se

Nizozemski sud odlučio da u FIFA igrama nema kockanja

Nakon dvije godine žalbe prema kojoj je EA trebao platiti 10 miliona eura zbog načina na koji funkcioniše sistem kartica u Ultimate Team modu, ova kompanije je oslobođena svih optužbi.

2020. godine je nizozemski sud donio nepravomoćnu presudu u slučaju gdje je Electronic Arts bio tužen za promovicanje kockarskih elemenata u FIFA igrama. Tom odlukom je naloženo Electronic Artsu da ukloni pakete FIFA kartica iz svojih igara i izrekao kaznu od 500.000 eura za svaku sedmicu nepoštivanja odluke. EA je odbio pristati povući FUT pakete iz prodaje, a na sudsku odluku uložio je žalbu.

Dvije godine kasnije, slučaj je završio na najvišoj državnoj razini te je Electronic Arts oslobođen optužnice. U saopštenju odluke navodi se, između ostaloga, kako je sistem FUT kartica dio vještina koji u igru dodaje elemen slučajnosti.

U saopštenju za medije EA je izjavio kako toplo pozdravlja ovakvu presudu. “Naš pristup dizajnu igara stavlja zabavu, pravednost i vrijednost na prvo mjesto. Naš je prioritet uvijek bio osigurati da naši igrači u Nizozemskoj i diljem svijeta imaju pozitivno iskustvo.” – dodali su.

Treba naglasiti kako ova optužba na račun sistema Ultimate Team nije izoliran slučaj. Naime, Belgija je 2018. godine također tužila Electronic Arts zbog sistema unutar njihovih igara koje su proglasili kao “ilegalnim igrama na sreću”. Optužba je prošla pa je tako EA iz FIFA igara u toj zemlji morao odstraniti igrinu ingame valutu.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Adi Zeljković

Glavni Urednik

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.