Prijavi se

Registruj se

ORGANIZACIJA ZA OČUVANJE IGARA OPLELA PO NINTENDU: “UNIŠTAVAJU HISTORIJU GAMINGA”

Nintendo je nedavno najavio da će zatvoriti njihove eShop-ove za Wii U i 3DS konzole marta sljedeće godine.

Ova odluka je razočarala veliki broj obožavatelja koji su bili uz kompaniju tokom klimave ere, ali i mnoge druge jer većina igara koje se nalaze na ovim platformama neće biti sačuvana.

Popularniji Wii U i 3DS naslovi su portovani na Switch, ali mnoge igre sa ovih sistema će otići praktično u zaborav. Kada se ugase digitalne prodavnice, ekskluzivni digitalni naslovi će zauvijek nestati, a fizičke kopije će postati ekstremno skupe tako da će igrači teško moći da ih iskuse. I tako sve dok se Nintendo ne pojavi da oživi igru i ponovo je naplati kao novi naslov samo sa užasnom emulacijom.

Šira gaming zajednica se definitivno slaže da su ovakve Nintendo-ve polise destruktivne za industriju i očuvanje video igara, a nedavno se oglasila i fondacija koja brine o očuvanju historije video igara.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Adi Zeljković

Glavni Urednik

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.