Prijavi se

Registruj se

PREDVIĐA SE DRASTIČNI PAD CIJENA GRAFIČKIH KARTICA U NAREDNIM SEDMICAMA

Novi leakovi sugeriraju da su neke sjajne vijesti neizbježne za tržište grafičkih kartica.

Ne samo da ćemo – navodno – uskoro vidjeti pad cijene GPU-a, već izgleda da bi sljedeća generacija grafičkih kartica mogla imati mnogo toga za ponuditi. Nadolazeće AMD RDNA3 i Nvidia RTX 40 serije grafičkih kartica će izgleda ponuditi bliske performanse, stvarajući veću konkurenciju na tržištu.

Greymon55, poznati leaker u IT svijetu, je podijelio tweet, nagovještavajući da će cijene GPU-a “dramatično pasti” od sljedećeg mjeseca. Iako procurjela informacija ne precizira šta bi mogao biti uzrok ovog ogromnog pada, to svakako donosi prijeko potreban tračak nade u vrijeme kada su cijene grafičkih kartica još uvijek nečuveno visoke.

Imali smo dosta oprečnih informacija o nedostatku GPU-a, tačnije, o tome kada bi mu konačno mogao doći kraj. Generalni direktori Nvidije, AMD-a i Intela su u jednom ili drugom trenutku podijelili svoja razmišljanja o ovom pitanju, a činilo se da mnogi izvori ukazuju na to da je 2022. bolja od 2021., ali ne baš tako dobra koliko bismo željeli. Međutim, postoje razlozi za vjerovanje da bi Greymon55 mogao biti u pravu – barem u određenoj mjeri.

Od početka nestašice GPU-a, proizvođači su pokušavali da povećaju zalihe svojih grafičkih kartica, ali do nedavno rezultati su bili nezadovoljavajući. Mnogi to pripisuju GPU skalperima, koji otkupljuju kartice za nekoliko sekundi i preprodaju ih po višim cijenama, kao i rudarima kriptovaluta, kojima je potrebno puno GPU-a da bi zadržali svoje potrebe za rudarenjem i ne boje se platiti premije skalpera. Međutim, cijene kriptovaluta sada su najniže u posljednjih nekoliko mjeseci, a kako se priča da će Ethereum uskoro prijeći na model proof-of-stake, rudarenje GPU-a će sigurno imati udarac.

Ovo bi, nadamo se, trebalo da sačuva više grafičkih kartica za PC entuzijaste.

Nakon što je izbacio velike vijesti o cijenama GPU-a, Greymon55 je nastavio govoriti o nadolazećoj generaciji grafičkih kartica: Nvidia 40 serije “Ada Lovelace” i AMD RDNA3. Obje generacije će biti objavljene kasnije ove godine, a mnogi se pitaju kakve performanse možemo očekivati od njih. Zanimljivo je da Greymon55 procjenjuje da su na približno istom nivou.

U poređenju sa Nvidijinim GeForce RTX 3090, Greymon55 je rekao da će RDNA3 kartice ponuditi oko 2,5 puta bolje performanse, dok se Ada Lovelace GPU-ovi procjenjuju na 2-2,5 puta. Zbog toga zvuči kao da će oba proizvođača pružiti približno isto povećanje u poređenju sa karticama trenutne generacije, ali 3DCenter je otišao nekoliko koraka dalje kako bi procijenio razliku između njih. U poređenju sa 4K performansama, Nvidia Ada Lovelace GPU-ovi nastavljaju da pokazuju porast od 2-2,5 puta, dok AMD RDNA3 dostiže 2,3 puta performanse od RTX 3090. Naravno, imajte na umu da je sve ovo zasnovano na glasinama, a stvarne brojke još neko vrijeme nećemo znati. Već smo vidjeli slične izvještaje o Ada Lovelace GPU-ima krajem 2021.

Uz tako tijesnu trku između dva GPU giganta, i smanjenja cijena, pred nama je možda vrlo uzbudljiva godina. Nadajmo se da je Greymon55 u pravu i da će mart donijeti bolje plime za tržište grafičkih kartica.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Adi Zeljković

Glavni Urednik

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.