Prijavi se

Registruj se

Serious Sam: Tormental

Na samu pomenu imena Serious Sam svima nama prvo na pamet padne serijal u kom u ulozi istoimenog lika tamanimo horde neprijatelja.

Svako ko voli Doom ili Quake, voli i ozbiljnog Sama. No, danas pišem o igri koja nema nikakve sa prvim licem, a zove Serious Sam: Tormental. O čemu se konkretno radi i da li vredi potrošiti vreme i novac saznaćete u nastavku.

Platforme:

PC

Osnovni podaci:

Izdavač: Devolver Digital

Developer: Gungrounds

Žanr: Platformer

Datum Izlaska: 08.04.2022

Cijena:

Početna cijena: 9.99€

Recenzirana verzija: PC

Recenzentski primjerak: Redakcijski primjerak

Posle skoro 3 godine, stigla je 1.0 verzija!

Nakon skoro 3 godine early acessa na Steamu stigla nam je finalna verzija Serious Sam: Tormentala. Na njoj su radili Gungrounds i Croteam, a objavio je Devolver Digital. Ono što se odmah na prvu loptu primeti jeste to da se odstupa od tradicionalnog formata, i da smo sad dobili rogue-lite top-down pucačinu.

Na početku već imate jasno definisan zadatak – ubiti Mentala. Mental je Bog uništenja u čiji um ste duboko zaronili jer je to jedina šansa da ga ubijete. Ima izopačen um, te će tako na vas slati horde neprijatelja koje ćete morati ubijati u proceduralno generisanim nivoima.

Novi (stari) Sam koristi već utemeljenu formulu!

U suštini, ozbiljni Sam je konceptom jako prepoznatljiv i jako jednostavan. Ovakvu igru dobijete kada spojite popularnu franšizu sa popularnim žanrom indie scene. Prolazite kroz proceduralno generisane levele i pucate u sve što se miče dok ne stignete do kraja lavirinta na kom vas čeka borba sa šefom. Ubijte ga, idite u sledeću oblast, ili umrite pa onda krenite sve ponovo i skupljate pojačanja i poboljšajte statistiku. Nešto slično smo dobili kroz Hades, samo na dosta većem nivou.

Na neki način je dugo vreme izrade ubilo Sama. Predugo je bio u ranoj fazi, a prošle godine smo dobili neke projekte koji su znatno podigli lestvicu. Žanr je već postao prepun i teško je ponuditi nešto novo što je svakako i najveća mana – Serious Sam: Tormental ne nudi apsolutno ništa novo i nije ništa više od prosečne igre.

Gameplay je najsvetlija tačka

Mislim da ne pravim nikakvu grešku ako kažem da je gameplay najbolji deo igre. Pored klasičnog tutorijala, implementiran je i jedan malo ređe viđan u igrama, ali ništa inovativan. Imamo robote raspoređene po mapi sa kojim možemo pričati i tako saznati ili naučiti neke stvari.

Na raspolaganju u svakom trenutku imamo 2 oružja od kojih je jedno pištolj sa beskonačno municije, a drugo čekić sa kojim možete nanositi više štete na blizinu. Postoje i druga oružja koja možete koristiti, ali njihova municija je ograničena i morate je tražiti po levelu. Prelaskom određenih delova, dobijate mogućnost nadogradnje. Preciznije rečeno je da možete birati između nekoliko stavki šta će te da pojačate. U početku to izgleda kao bezbroj kombinacija, ali vrlo brzo ćete shvatiti da većina njih nije efikasna.

Pored toga, skupljate i ključeve u kojima mogu da se nađu razne stvari poput zdravlja. Bitno je i napomenuti da Sam nije jedini igrivi karakter. Imamo tu još nekoliko koje otključavamo u toku nivoa na nekim deonicima. Svaki od njih, pored razlika u HP-u i načina pucanja, ima neku karakterističnu sposobnost. Progonista priče ima skok koji je u većini slučaja i beskoristan jer je za izbegavanje uvek bolje koristiti “dash” koji vam takođe omogućava da naneste dosta štete protivniku.

Borbe umeju biti problematične

Borbe se odvijaju uglavnom na arena delovima mape gde ćete morati da koristite objekte kao štit. Postoje i bombe koje možete aktivirati samo i tako pokušati oštetiti neprijatelje koji su u tom radiusu. Prvi pravi problem se upravo javlja ovde i direktno je vezan za efekte. U nekim trenucima se pretera sa efektima do to mere da uopšte ne vidite lika kog kontrolišete što dovodi do bespotrebnog gubljenja HP-a koji je u ovakvim igrama jako potreban.

Jedan od najvažnijih aspekata Serious Sam: Tormental je njegova prezentacija. U pitanju jeste cartonish stil, ali moram priznati da igra izgleda razočaravajuće i mnogo više podseća na mobilni projekat. Ni nivoi nemaju puno raznolikolisti što nije za pohvalu. Ono što jeste za pohvalu je humor, odnosno sami komentari likova na koje sam se par puta nasmejao.

Zaključak:

Serious Sam: Tormental je zabavno, ali nimalo inovativno iskustvo. Nema da ponudi apsolutno ništa zbog čega biste trebali da je kupite iako je cena izuzetno niska. Ako vas zanima baš ovaj žanr, dodajte još malo novca i kupite Hades koji je bolji u svakom pogledu.

6

Okej

zabavan gameplay

cena je korektna

ne izgleda baš lepo

nikakva inovatinovst

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Nenad Divljakovic

Novinar

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.

Kolačiće i druge tehnologije koristimo kako bismo unaprijedili našu stranicu.