Prijavi se

Registruj se

SONY ODGOVARA NA MICROSOFTOVU AKVIZICIJU ACTIVISION BLIZZARDA KUPOVINOM BUNGIEJA ZA 3,6 MILIJARDI DOLARA

Industrija igara postaje vrlo zanimljiva, vrlo brzo !

Šta se upravo desilo? Sony je brzo odgovorio na Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda tako što je pristao da kupi Bungie, originalnog tvorca Halo franšize (od tada se razišao s Microsoftom) i programera Destinyja. Kada se ugovor zaključi, Bungie će biti nezavisna podružnica kompanije Sony Interactive sa odborom koji će voditi Pete Parsons, postojeći izvršni direktor Bungieja, zajedno sa ostatkom trenutnog menadžerskog tima.

Predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan rekao je da želi da bude jasan zajednici da će Bungie ostati nezavisan i višeplatformski studio i izdavač.

Bungie je osnovan 1991. godine, a kupio ga je Microsoft 2000. godine, navodno samo nekoliko dana prije nego što je Apple trebao kupiti studio, i repozicionirao Halo: Combat Evolved kao početni naslov za Xbox.

Bungie se odvojio od Microsofta 2007. godine, ali je Microsoft zadržao prava na Halo franšizu. Studio je od tada lansirao multiplayer franšizu pucačine iz prvog lica Destiny, koja se do sada sastoji od dva glavna izdanja.

Sony će platiti 3,6 milijardi dolara za Bungie, koji se sada nalazi u Bellevueu u Washingtonu i ima više od 900 zaposlenih na platnom spisku.

Bungie je objavio FAQ na ovu temu, napominjući da se njegovi planovi za Destiny 2 – uključujući nadolazeću ekspanziju The Witch Queen – neće promijeniti kao rezultat kupovine. Neće biti ekskluzivnih platformi, a sve prethodno najavljene platforme će i dalje biti podržane.

Ovo je treća velika akvizicija igara u januaru, nakon što je Take-Two Interactive kupio Zynga od 12,7 milijardi dolara i Microsoftov čudovišni otkup Activision Blizzarda od 68,7 milijardi dolara. Sonyjev ugovor za Bungie je malen u poređenju sa ostalima, ali bi mogao biti prvi od više koje dolazi.

Respawn.ba je osnovan 2020. Godine sa ciljem da dovede gaming i IT u srca svih ljudi na balkanskim prostorima. Od tada trudimo se sa našim tekstovima, videima, recenzijama i kolumnama držati Vas informirane sa najnovijim vijestima iz čitavog svijeta!

Sada nam treba Vaša pomoć. Ukoliko nam želite pomoći na našem putu da Vas sve držimo informiranima, možete donirati i pomoći nam pri uzdržavanju stranice, servera i hostinga. Donacije nisu potrebne i mi ćemo svakako se truditi nastaviti raditi istim tempom i još boljom uslugom, no svaka pomoć, ma kako god bila mala, biti će vrlo cijenjena.

Anes Hrnjic

Novinar

Anes Hrnjić 28-29 godina ali ko ih broji. Od malena za sva vremena gejmer iz maglovitog grada (Maglaja). Interesovanja igre, knjige, esport, iii žena (nije me uopšte prislila da napišem ovo xD)

Preporučujemo

Diskusija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici.
Prijavi se ili Registriraj i ostavi svoj komentar.